
کمک خواستن خاله از کوتی برای آماده کردن غذا، سوءتفاهمهای کوتی و خرابکاریهای متعدد، عصبانی شدن خاله و خاتمهی داستان همراه با خنده و خوشی

سنجهها
آنچه والدین باید بدانند
این کتاب، یکی از جلدهای مجموعهی «کوتی کوتوله» است و دربارهی روزی است که خاله، کوتی را دنبال خرید سبزی، پاک کردن لوبیا، خرید نان و سفره انداختن میفرستد، اما هر بار کوتی به دلیل سوءتفاهمهایش، خرابکاری میکند و خاله را عصبانی میکند. در آخر داستان با خنده و خوشی تمام میشود. خرابکاریهای کوتی و سوءتفاهمهای زبانی او نسبت به حرفهای خاله برای کودک خندهدار و همراه با شگفتی است و ازاینجهت با جهان کودکی مرتبط است. تصاویر کتاب نیز کودکانه و شاد است. از سوی دیگر، اصطلاحی مثل هر چه سبز است سبزی نیست -یادآور ضربالمثل معروف هر گردی گردو نیست- برای کودک جنبهی آموزشی و آشنایی با ضربالمثلهای فارسی دارد. همینطور سوءتفاهمهای کوتی نسبت به واژهها و عبارات و افعال، کودک را با معنای واقعی آنها آشنا میکند.
از طرف دیگر، در داستان میبینیم که خاله در چند موقعیت و در پاسخ به خرابکاریهای کوتی به او میگوید «تو آدمبشو نیستی» که از یک سو اصطلاح نامناسبی است و از یکسو معنی عینی آن این است که بچهغول بچهغول است و آدم نمیشود. در هر دوحال عباراتی که برای تحقیر کودک استفاده شوند عزتنفس او را خدشهدار میکنند؛ خصوصاً که کودک در این داستان خودش را با کوتی همراه میکند.
چکیده داستان
خاله به کوتی میگوید برود برای آش، سبزی بگیرد. کوتی میرود توی کوچه و همسایه را میبیند که دستهای علف دستش است، همانها را میگیرد و میآورد. خاله میگوید هر چیزی که سبز است که سبزی نیست. کوتی به مغازهی سبزیفروشی میرود و ترب قرمز و سیاه برمیدارد و برای خاله میبرد. خاله میگوید «تو آدمبشو نیستی». بعد میگوید تو لوبیاها را پاک کن و برنج را بریز تو آب تا من برگردم. کوتی باز خرابکاری میکند و خاله تصمیم میگیرد شب نان و پنیر بخورند. کوتی را دنبال نان سنگک هم که میفرستد باز او چیز دیگری میآورد و برای سفره انداختن هم باز خرابکاری میکند؛ اما آخرسر خاله خندهاش میگیرد و تا شب آنقدر میخندند تا خوابشان میبرد.
کیفیت
تصاویر، داستان تخیلی کتاب را همراهی میکنند.
شخصیتها با آنکه اشکالاتی در طراحی دارند، اما مطابق با خصوصیات معرفیشدهی خود در متن ترسیمشدهاند. بچه غول ظاهر غول مانند خود را حفظ کرده و تفاوتهای ظاهری او با دیگر شخصیتهای انسانی کاملاً محسوس است؛ اما دفرمههای بیشازاندازه و اغراق در نحوهی کشیدن بدن کمی از زیبایی ظاهری شخصیتها ازجمله خاله پیرزن کاسته است. کنش شخصیتها در حالتهای مختلف مانند ناراحتی، شادی، عصبانیت بهدرستی نشان دادهشده است.
استفاده از رنگهای شاد و پالت رنگی متنوع تصاویر را جذاب کرده است. در اجرای تکنیک از خطوط سریع قلم استفاده شدهاست اما در بعضی پلانها استفاده بیشازحد از هاشورهای تیره، منجر به تیره شدن رنگ تصویر شده است.
فضاسازیها محدودند و رنگ انتخابی برای پسزمینه در تمامی صفحهها یکسان و بارنگ روی جلد مشترک است. این کار این جلد را از دیگر جلدهای مجموعه مجزا میکند.
عدم رعایت تناسبات درست و پرسپکتیو از دیگر نقاط ضعف تصاویر به شمار میآیند.
کیفیت چاپ مناسب در کنار استفاده از جلدسخت به همراه کاغذ مقوایی کتاب را در نگاه اول برای مخاطب چشمگیر کرده است. همچنین برش لبههای گرد برای گروه سنی مخاطبان کتاب انتخاب مناسبی است.
فرصتهایی برای گفتگو
– نظر شما دربارهی کارهای کوتی چیست؟
– در مورد عکسالعمل خاله نسبت به کوتی چه فکر میکنید؟
– آیا تابهحال برای شما پیشآمده که کارهایی که ازتان خواستهشده را اشتباهی انجام دهید؟ در آن صورت چه پیشآمده؟