
بکن و نکنهای مادر و پدر کنار ساحل و به رویا فرورفتن کودک و ماجراجویی در دنیای دزدان دریایی

سنجهها
آنچه والدین باید بدانند
داستان دربارهی دختری است که به همراه پدر و مادرش به ساحل میرود تا تفریح کند. کودک غرق در تخیلات کودکانه و زیبای خودش است، درحالیکه پدر و مادرش بیتفاوت در حال استراحتاند و فقط به او امرونهی میکنند. این کتاب تصویری در ضمن وحدت درونمایهی اصلی، دو پیرنگ متفاوت و متضاد را بازگو میکنند. دو روایت کتاب بیانگر تفاوت میان دنیای بیرنگورو، کسالتآور و یکنواخت بزرگترها و دنیای رنگارنگ، زیبا و سرشار از تخیل و رؤیاپردازی کودکان است. در یکسو، دنیای بیروح آدمبزرگها که در آن سکون، حرفهایی تکراری و دستوری وجود دارد، و در سوی دیگر دنیای شگفتانگیز و رازآلود کودکی که سرشار از تخیل و رنگ و نور است به تصویر در آمده است. تصاویر کتاب نقش مهم و برجستهای در انتقال پیامهای ارزشمند و مهم کتاب دارند و مخاطب کودک با نگاه کردن به تصاویر کتاب، در سفر خیالانگیز دخترک در میان دریا و رویارویی او با دزدان دریایی و ماجراجوییها و اتفاقات هیجانانگیز داستان سهیم میشود. تصاویر کتاب گسترشدهنده متن و معانی آن هستند و مخاطب با دیدن آنها میتواند داستانی متفاوت که زاییده ذهن و تخیل خود اوست خلق کند و لذت ببرد.
کودک با والدینش صحبت نمیکند و در داستان ذهنی خودش غرقشده است. بایدونبایدها و بکن و نکن پدر مادر ارتباط ذهنی کودک را با آنها قطع کرده است. این داستان میتواند تلنگری برای والدین باشد تا نگاه متفاوتی به محیط پیرامون خود داشته باشند و از دریچه نگاه کودکان خود به دنیا و پدیدههای آن بنگرند.
چکیده داستان
دختری به همراه پدر و مادر خود برای تفریح به ساحل میرود. دخترک در رؤیاهای خود به دل دریا سفر میکند و وارد کشتی میشود که دزدان دریایی به آن حمله کردهاند. دخترک دلیرانه با دزدان دریایی میجنگد و با استفاده از نقشه آنها گنجی را نیز پیدا میکند. در این میان مادر و پدر بیتوجه به او در دنیای خود هستند و فقط به او امرونهی میکنند.
کیفیت
این کتاب که نویسنده و تصویرگر آن یکی است، از نمونههای خلاقانهی ارتباط میان متن و تصویر به شمار میآید. در این کتاب، دو روایت بهصورت موازی و همزمان پیش میروند. دختری با پدر و مادر خود به کنار دریا میرود. در یکی از روایتها پدر و مادر مشغول استراحت و امرونهی کردن به دخترک هستند و بهطور همزمان دخترک در حال زندگی در رویاها و خیالات جذاب و عجیبوغریب خودش است.
متن کتاب صرفاً به روایت اول و جملات والدین میپردازد، درحالیکه مخاطب با دنیای دیگری روبهرو میشود که صرفاً از طریق دنبال کردن تصاویر میتواند به آن پی ببرد. این تجربهی مشارکت در خوانش تصویری تجربهای جذاب و تأثیرگذار است.
تصاویر مربوط به پدر و مادر تقریباً یکسان و با اندک تغییراتی تکرار میشوند اما در تصاویر خیالانگیز دخترک، همهچیز در تحرک و جنبوجوش است. فضاها و ترکیببندیها متنوعاند و کنشهای زیادی دیده میشود.
از زمان خلق کتاب سالهای زیادی میگذرد و ممکن است ظاهر کتاب و تصاویر آن، (به لحاظ اجرا و کیفیت چاپ) در جذب مخاطب امروز چندان موفق به نظر نرسند اما قطعاً خلاقیتی که در نوع روایت این کتاب بهکاررفته است، ارزش سهیم شدن با کودکان را دارد.
فرصتهایی برای گفتگو
– میتوان از کودک خواست بدون آنکه داستان را بخواند از روی تصاویر داستانی برای ماجراجوییهای دختر تعریف کند.
– به نظرت چه تفاوتی میان دنیای دخترک و دنیای بزرگترهای او وجود دارد؟
– وقتی به ساحل می روید چه کارهایی میکنید؟