
گرم کردن بیشازحد خانه توسط شهروز و همکاری وسایل برقی برای آگاه کردن شهروز دربارهی مصرف بیرویه

سنجهها
آنچه والدین باید بدانند
کتاب، جلد ششم از مجموعهی «خانهی کوتوله با شیروانی نارنجی» است و دربارهی پسری به نام شهروز است که در زمستان بهجای پوشیدن لباس گرمتر، خانه را بیشازحد گرم میکند و در آخر وسایل برقی درس خوبی به او میدهند. داستان با استفاده از طنز کلامی در کنار جانبخشیدن به اشیاء، مخاطب را با خود همراه میکند و فضای جذابی برایش میسازد که در راستای جهان کودکی است. عباراتی مثل «به بخارت مسلط باش» یا اسامی خندهدار وسایل برقی مثل «اتو کلهبخار» یا «هیتر لبو» مثالهایی از همین موارد است. تصاویر کتاب نیز کودکانه و طنزآمیز است که با جهان کودکی مرتبط است. از طرفی داستان نکات آموزشی مرتبط با مصرف بهینهی انرژی در خود دارد مثل پوشیدن لباس گرمتر در هوای سرد بهجای گرم کردن بیشازحد خانه و جلوگیری از هدر رفتن انرژی.
اما از سوی دیگر عباراتی در متن داستان بهکاررفته که مناسب نیست مثل: «وحشی برفبازی»، «چشم و چال دوستانش را دربیاورد»، «تن همه را سیاه و کبود کند»، «کلهپوک»، «پسرهی دماغ گراز» و … . عنوان مجموعه نیز با داشتن واژهی «کوتوله» که بار ارزشی منفی دارد و در صورت استفاده از این کتاب، این نکته میبایست موردتوجه والدین قرار گیرد.
چکیده داستان
بیرون برف آمده و شهروز که عادت دارد لباس کم بپوشد سردش شده و از زیر پتو بیرون نمیآید، درحالیکه صدای بچهها را در بیرون از خانه میشنود که در حال برفبازی هستند. وسایل برقی خانه مثل هیتر، اتو، لوستر و … جلسه گذاشتهاند و از کارهای نادرستی که شهروز برای گرم کردن زیاده از حد خانه انجام میدهند شکایت دارند و دنبال راه چارهاند. بالاخره آنها با کمک هم، کاری میکنند که خانه بهجای گرم شدن، سردتر شود و درس عبرتی برای شهروز باشد.
کیفیت
تصاویر کتاب همچون داستان درونمایهی طنز دارند. تصاویر همگام با متن پیش میروند و اثری تأثیرگذار باهدف آموزش مصرف بهینهی برق خلق کردهاند. با آنکه متن بلند است اما تصویرگر اتفاقات مناسبی را برای به تصویر کشیدن انتخاب کردهاست.
طراحیها بدون اشکال هستند و اصول طراحی ازجمله تناسبات و پرسپکتیو بهدرستی رعایت شده است. تمامی شخصیتها جالب تصویر شدهاند. جانبخشی به اشیاء بهعنوان بخشی از شخصیتهای داستان بسیار باورپذیر صورت گرفتهاست. شخصیتها بسیار پرتحرک و با کنشهای آشنا ترسیمشدهاند و به مخاطب این امکان را میدهند تا در موقعیتهای مختلف با آنها همذاتپنداری کند. همچنین احساسات شخصیتها همچون ترس، خشم و… بهخوبی به بیننده انتقال دادهشده است.
تکنیک کامپیوتری است و مهارت تصویرگر در اجرای آن دیدهمیشود؛ اما در بعضی فریمها کنتراست تصاویر کمی دچار تغییر شدهاست. استفاده از پالت رنگی متنوع از نقاط مثبت تصاویر است.
فضاسازیها همراستا با داستان ترسیمشدهاند و استفاده از نماها و زاویه دیدهای متنوع، به هیجان تصاویر افزوده است.
فرصتهایی برای گفتگو
– شما در زمستان از چه طریقی خانه را گرم میکنید؟
– آیا دمای مناسب خانه در تابستان و زمستان را میدانید؟