کتاب «دنیای جورواجوری آفریده» جلد سیزدهم از مجموعه کتابهای «خدای ما چه جوریه؟» است. این جلد دربارهی پنج گروه از موجود زنده است که هر کدام از آنها نیز در درون خود تفاوتهایی دارند و به دستههایی تقسیم میشوند. نویسنده قصد دارد با استفاده از نمونههایی که میآورد به کودک کمک کند تا به درک یکی از ویژگیهای خداوند برسد. کتاب میخواهد بگوید این گوناگونی که کتاب به آن جورواجوری میگوید را خداوند خلق کرده و این خواست او بوده است، برای همین قابل احترام ستایش است. درونمایه این کتاب خداشناسی و ستایش تفاوتها است. نویسنده برای رسیدن به این مضمون از طبیعت و عناصر طبیعی کمک گرفته است. در انتهای کتاب پرسشهایی مطرح شده است که از کودک میخواهد به آنها فکر کند و به آنها پاسخ دهد. برخی از این پرسشها جذاباند و کنجکاوی کودک را بر میانگیزند. پرداختن به لایههای بیرونی احکام و اصول دین به جای محتوای آنها، استفاده از توجیه به جای ارائه دلیل را میتوان از کاستیهای موجود در این مجموعه دانست. پیشنهاد میشود هنگام خواندن کتاب خانوادهها کودکان را همراهی کنند. تصاویر این کتاب به لحاظ بصری و زیباییشناسی در جایگاه ضعیفی قرار دارند و بر اساس معیارهای بررسی شده به عنوان کتابی ۲ ستاره معرفی میشود. ناشر این کتاب را برای کودکان بیش از 7 سال پیشنهاد دادهاست که برای این دوره مناسب به نظر میرسد. کودکانی که توانایی خواندن متن را دارند میتوانند این کتاب را به تنهایی بخوانند، اما همراهی والدین و مربیان میتواند کمککننده باشد.
در این کتاب به تفاوتهای موجود در هر یک از گونههای موجودات زنده اشاره شده است. اندازه و نوع برگ درختان، شکل و طعم و رنگ میوهها، دشت و کویر و چمن زار و جنگل بودن پوشش زمین، رنگ پوست و زبان انسانها، قد و رنگ و غذای حیوانات همه از مواردی است که به گوناگونی بسیار زیاد موجودات روی زمین اشاره دارد. در انتها کودک خداوند را به خاطر این همه گوناگونی ستایش میکند. پس از پایان داستان و در صفحه آخر کتاب تعدادی پرسش مطرح شده است تا بتوانیم با کودک گفتگو کنیم.
تصاویر کارتونی و رنگارنگ کتاب فضای شاد و دلپذیری را در اثر خلق کردهاند. ارتباط متن و تصویر در طول کتاب برقرار است و تصاویر به متن وفادارند ولی فراتر از متن نمیرود و به نمایش کلی از مطالب میپردازند. طراحی شخصیتها در عین حال که دوستداشتنی است ولی همه حیوانات شبیه به هم هستند و خلاقیتی در این زمینه ندارند و کمکی به درک بهتر احساسات شخصیتها و یا اتفاقات متن نمیکنند و حتی در قسمتهایی که اطلاعات علمی و مشخصی داده میشود تصاویر فانتزی، جوابگو نیستند. کنشها نیز آرام و غالبا ایستا طراحی شدهاند. فضاسازیها در ارتباط با متن و در سادهترین حالت ممکن به تصویر درآمدهاند. کیفیت صفحهآرایی و چیدمان متن در صفحهها قابل قبول است. نقوش تزئینی ابرها و خطوط دور شماره صفحهها کمکی به زیباتر شدن تصاویر نکردهاند. قطع کتاب و اندازه حروف نیز برای مخاطب کودک مناسب است. کیفیت چاپ و صحافی نیز مطلوب است.
- درباره پرسشهای آخر کتاب را با کودک گفتگو کنید - شما میتوانید دربارهی تفاوتهایی که موجودات زنده بایکدیگر دارند با کودک گفتگو کنید. مثلا تفاوت رنگ پوست در بین انسانها یا تفاوت در غذای حیوانات.