مجموعهی «رفتارها و احساسات من» با هدف شناخت احساسات برای کودکان طراحی شدهاست. داستان دربارهی دختربچهای به نام پاپی است که بیشتر اوقات راستش را نمیگوید و اشتباهاتش را گردن دیگران میاندازد. در مدرسه پاپی شکستن شیشه و خراب کردن نقاشی دوستش را گردن همکلاسیهایش میاندازد. پاپی بعدازاینکه راست نگفته احساس بدی دارد، پیش خانم ناظم میرود، راستش را میگوید و اشتباهاتش را جبران میکند. داستان دربارهی راستگویی در دنیای کودکان است. در انتهای کتاب قسمتی با عنوان «یادداشتی دربارهی استفاده از این کتاب» وجود دارد و شامل توضیحات و ایدههایی برای بلندخوانی و گفتگو دربارهی کتاب میشود. در قسمتی از این نوشته آمده است؛ «کتاب کودکان را به اینسو فرامیخواند که کمکم به پیامدهای گفتهها و کارهایشان توجه کنند. پیامدهایی که برای خودشان دارد و پیامدهایی که دیگران را تحت تأثیر قرار میدهد.» این داستان سه پیامد برای دروغگویی معرفی میکند: اول اینکه پاپی تنها میماند؛ هیچکس حاضر نیست با او بازی کند، زیرا دوستانش از دست او عصبانیاند، دوم پاپی در معرض کارهای تلافیجویانه قرار میگیرد و یکی از دوستانش اشتباه خود را بهدروغ گردن پاپی میاندازد تا کار او را تلافی کند و سوم هم این موضوع مهم که پاپی از دروغهایی که گفته است احساس خوبی ندارد. در انتهای کتاب یک داستان تصویری کوتاه هم با موضوع راستگویی وجود دارد؛ الی گلدان را میشکند و به دروغ میگوید خواهرش این کار را کرده است. خواهرش خیلی عصبانی میشود و با الی بازی نمیکند. الی پیش مادر میرود و راستش را میگوید. کودکان در گروه سنی مخاطب کتاب، تفاوت میان درست و غلط را تشخیص میدهند و در حال گسترش ارتباطاتشاناند و مایلاند دوست داشته شوند. کودکان در این سنین به حل مشکلات خود و پیدا کردن علت آنها علاقه نشان میدهند. داستان از این جنبهها با جهان کودکی مخاطبان خود تناسب دارد. خانم ناظم بهعنوان شخصیت بزرگسال کتاب، رفتار متهمکننده دارد. البته وقتی پاپی بهاشتباهاتش اعتراف میکند پاسخ مناسبی به او میدهد و میگوید؛ همهی آدمها گاهی اشتباه میکنند. همیشه بهتر است اشتباهمان را بپذیریم تا اینکه دروغ بگوییم.
توی خانه پاپی هیچوقت راست نمیگفت. پاپی میگفت: «من این کار را نکردم!» توی مدرسه هم گاهی پاپی راستش را نمیگفت. او زنگ تفریح یکی از شیشههای مدرسه را شکست و گفت که جویی این کار را کرده است. خانم ناظم جویی را مجبور کرد که بقیهی زنگ تفریح را در کلاس بماند. بعد پاپی روی نقاشی مِگ آب ریخت و گفت که لوسی این کار را کرده است. توی دستشویی لوسی یادش رفت شیر آب را ببندد و آب روی زمین ریخت و همه جا را خیس کرد. لوسی گفت که پاپی این کار را کرده و خانم ناظم گفت که پاپی خیلی بیتوجه است. لوسی میخواست به پاپی نشان دهد که وقتی او راستش را نمیگوید بقیه چه حالی دارند. توی زنگ تفریح هیچکس نمیخواست با پاپی بازی کند و از طرف دیگر پاپی از اینکه راست نگفته بود احساس بدی داشت، برای همین پیش خانم ناظم رفت و گفت که چهکار کرده بود. پاپی از دوستانش عذرخواهی کرد و به بابای مدرسه کمک کرد تا شیشهی شکسته را عوض کند. او به مگ کمک کرد تا یک نقاشی دیگر بکشد. پاپی و لوسی قول دادند تا یک هفته خودشان دستشویی را تمیز کنند. کمی بعد دوباره زنگ تفریح شد و این دفعه همه میخواستند که با پاپی بازی کنند.
متن سادهی «من این کار را نکردم!» را تصاویری شاد با رنگپردازیهایی جذاب، درخشان و پویا همراهی میکنند. پرتعداد بودنِ تصاویر کتاب، بر جذابیت اثر افزودهاست. تصویرها از قدرت روایتگری خوبی برخوردارند. طراحیها بدون اشکال هستند و شخصیتهای طراحیشده کنشها، حالتها و احساسات افراد را بهدرستی به مخاطب منتقل میکنند. شخصیتپردازیها شیرین و دوستداشتنی هستند و در جلب توجه کودک موفق عمل میکنند. نمایش تصویری احساساتی همچون خشم، شیطنت، ترس و ...، حس همذاتپنداری را در کودک برانگیخته و شخصیتهای داستان را برای وی باورپذیر کردهاند و از این منظر بر تأثیرپذیری تصاویر افزودهاند. فضاسازیها معرفی صحیحی از زمان و مکانِ روایت داستان در اختیار کودک قرارمیدهند. حضور جزئیات تصویری امکان تخیل و داستانسرایی پیرامون تصاویر را برای مخاطب فراهم کردهاست. تنوع در زاویه دیدها و نماها از دیگر نقاط مثبت تصویرهاست. جنس کاغذ، کیفیت چاپ تصاویر و صحافی کتاب خوب است.
- تابهحال موقعیتی پیش آمده است که شما راستش را نگفته باشید؟ در آن موقعیت که راست نگفتهاید چه احساسی داشتهاید؟ - میتوانید توضیح دهید دروغ گفتن چه پیامدهایی برای پاپی داشت؟ - آیا هیچوقت بهاشتباه به کاری متهم شدهاید؟ چه احساسی داشتید؟ میتوانید در مورد تجربهتان بیشتر توضیح بدهید؟