داستان دربارهی پهلوانیهای زال و پسرش رستم است. شاه تورانیان به بهانهی درگذشت پادشاه ایران، پیمان صلح را میشکند و پسرش افراسیاب را به جنگ ایرانیان میفرستد. زال از این بابت ناراحت است و از پسرش رستم که نوجوان تنومندی شده است، درخواست میکند با او و سپاهش به جنگ تورانیان برود. رستم به زال که در درخواست خود تردید دارد، اطمینان میدهد با او به جنگ خواهد رفت و افراسیاب را شکست خواهد داد. داستان دربارهی وفای به قول است. پادشاه توران در موقعیتی حساس، قول خود ر ا زیر پا میگذارد و به ایران حمله میکند و در نهایت با شکستی خفتبار مواجه میشود. علاوه بر آن داستان، مفاهیمی چون شجاعت و اعتماد به خود و همکاری در فضای خانواده برای کودک به همراه دارد. حمایت زال از پسر نوجوان خود، برای کودکی بالای ده سال که در آغاز جدا شدن از خانواده و تجربهی استقلال است، یادآور محبت و فضای امن خانواده خواهد بود. تحمیل شدن جنگ به ایرانیان آن هم در زمانی که آنها شاه خود را از دست دادهاند، و زیر پا گذاشتن پیمان صلح توسط شاه توران از عناصر جهان بزرگسالی است و ممکن است کودک را با چراهایی اخلاقی روبهرو کند. حضور والدین و مربیان و گفتوگو درباره ماهیت سیاست، به کودک کمک خواهد کرد تا تصویر شفافتری دربارهی آن و جایگاه اخلاق درسیاست داشته باشند.
داستان دربارهی سرزمین ایران است. شاه ایران درگذشته است. پشنگ پادشاه تورانی از این فرصت استفاده میکند و پیمان صلح خود را با ایران میشکند و پسرش افراسیاب را برای جنگ به ایران میفرستد. زال و پسرش رستم که نوجوان تنومندی است، از سیستان به سمت تورانیان راه میافتند. در طول مسیر، ایرانیان زیادی به سپاه آنها ملحق میشوند. زال با بزرگان مشورت میکند و بر اساس پیشنهاد موبد بزرگ، کیقباد را بر تخت پادشاهی مینشاند. ایرانیان به کمک پهلوانیهای رستم، تورانیان را شکست میدهند و آنان با خواری و خفت به سرزمینشان باز میگرداند.
تصاویر موفق شدهاند فضای داستان را منتقل کنند. انتخاب تکنیک ونوع طراحی ها برای متن کهن کتاب مناسب هستند. تصویرگر برای نمایش تصاویر از ترکیببندیِ نگارگری ایرانی الهام گرفته است. این انتخاب برای این نوع از متن مناسب است. تصویرگر در طراحی شخصیت ها از پرسپکتیو مقامی* استفاده کرده است. ازاینرو قابلدرک است که شخصیت رستم و در ادامه کیقباد با پرداختی بیشتر، رنگهایی درخشانتر و جزئیات بیشتر همواره در نمای جلو و بزرگتر به تصویر درآمدهاند. بااینوجود استفاده از این نوع پرسپکتیو در مواجهه تصویری زال که خود پهلوانی نامدار و پدر رستم است ، در برابر رستمِ نوجوان چندان دلنشین نیست ؛ بهویژه که در تصویر زال با حسی توأم با درماندگی و بسیار نحیف و رنجور به نمایش درآمده است و ذهنیت مخاطب را نسبت به قهرمانی که توسط سیمرغ بزرگ شده است تحتالشعاع قرار میدهد. کیقباد در متن داستان از زبان زال " جوانی خوب و نیکوکار...." معرفی میشود، حالآنکه ما در تصویر با مردی میانسال مواجه میشویم. از سویی دیگر شخصیت تصویری اسفندیار نیز شباهت بسیاری به کیقباد دارد! در صحنه نبرد رستم با ارتش اسفندیار نمیدانیم به چه دلیل رستم که در تمامی تصاویر بارنگهای قرمز شناختهشده است ، این بار سیاه به تصویر درآمده است. تصویر صفحهی عنوان کتاب بهزور داخل کادر گنجاندهشده که آن را دفرمه و خوانش تصویریاش را مختل کرده است. تکرار عناصر تصویری که با تکنیکهای کامپیوتری بریدهشده و باکمی تغییر به دیگر فریم ها منتقلشدهاند، از ارزش بصری مجموعه تصاویر کاسته است. در اجرای تکنیک استفاده از مداد رنگی و گواش تا حدودی فضای تصاویر را از یکدستی خارج نموده است . *(پرسپکتیو مقامی روشی در نمایش شخصیتها و عناصر تصویری است که در دنیای باستان رواج داشت و در آن شخصیتهای یک اثر، بر اساس مهم بودن آنها بزرگتر و جلوتر از سایرین به تصویر کشیده میشوند. هرچه سوژه مهمتر باشد بزرگتر و تنومندتر و به لباس آنها بیشتر پرداخته میشود؛ در عوض شخصیتهای کماهمیت، کوچکتر و دورتر و با تاکید کمتر نشان داده میشوند)
- به نظر شما اخلاق چه نقشی در ارتباط انسانها دارد؟ - فکر میکنید چرا پادشاه توران تصمیم گرفت زمانی که شاه ایران درگذشته و سرزمین ایران دچار سختی است، به آنها حمله کند؟