مجموعهی داستانهای کوتاه رفاقت به سبک تانک، دربارهی جنگ بین ایران و عراق است. نویسنده همان راوی داستانهاست که در قالب خاطره، اتفاقاتی که برای او و همرزمانش رخداده است را روایت میکند. اولین روایتها دربارهی تلاش خود راوی است که باوجود سن کم و مخالفت پدرش برای رفتن به جبهه تلاش میکند و درنهایت هم به هدف خود میرسد. موضوع داستانها بهصورت مشترک تلاش و احساس مسئولیت در مورد کشور است و اینکه ایرانیانِ زمان جنگ از هر طبقه و با هر مذهبی، برای دفاع از ایران در جنگ شرکت کردهاند. در کنار موضوع اصلی، موضوعاتی چون صداقت، ایمان به هدف نیز در داستانها دیده میشود. روایت ادبیات پایداری برای نوجوانان سنین پانزده سال به بالا که بهتازگی روحیهای انقلابی را تجربه میکنند، سبب ایجاد روحیهای ملی در آنان میشود. با جدا شدن از محیط خانواده، آنها به دنبال تعریف کردن هویت جدیداند که آشنایی درست با ادبیات پایداری، کمک میکند درک درستی نسبت به هویت و تلاش برای حفظ ارزشهای جمعی پیدا کنند. در ابتدای کتاب نویسنده بیان میکند به دنبال تصمیم نوشتن کتاب علاوه بر روایت خود، خاطرات سایر رزمندهها را نیز جمعآوری کرده است. تکراری بودن برخی روایتها و آشنا بودن آن، میتواند سبب خستگی و دلزدگی مخاطب شود. به نظر میرسد خوب است برای جذب طیف نوجوان که به دنبال سؤال کردن است، از تکرار روایتهای نخنما دربارهی جنگ ایران و عراق پرهیز کرد و زبان و فضای جدیدی را انتخاب کرد. بیان سیاستهای بنیصدر در جنگ ایران و عراق و نقد آن میتواند از نمونه موارد بزرگسالانِ داستان باشد. یکی از مواردی که باعث پیوستن تعداد زیادی نوجوان به جبهههای جنگ ایران و عراق شد هم همین نیاز نوجوانان به هویتیابی، استقلال و آرمانگرایی است که گاها این نیاز میتواند مورد استفاده جریانها هم قرار بگیرد.
رفاقت به سبک تانک مجموعهی داستانهای کوتاهی هستند که در قالب خاطره، ماجراهای جنگ ایران و عراق را بیان میکند. نویسنده همان راوی است که سنش برای جبهه رفتن مناسب نیست اما با اصرار و امتحان کردن راههای مختلف درنهایت موفق میشود راهی برای اعزام به جبهه پیدا میکند. داستانها در قالبی طنز بیانشدهاند. نام کتاب از یکی از داستانهای کتاب گرفتهشده است.
این کتاب شامل 47 داستانک طنزآمیز پیرامون حوادث دفاع مقدس و رفاقتها و دوستیهای رزمندگان در آن دوران است. متأسفانه در هیچ کجای کتاب نامی از تصویرگر برده نشده است و ناشر تنها به ذکر نام نویسنده بسنده کرده و مخاطب را از دانستن نام تصویرگر این تصاویر باکیفیت، بیبهره گذاشته است که این خود از نقاط ضعف کتاب به شمار میآید. تصاویر پویای این کتاب همچون داستانهایش با درونمایهی طنز، روحیهی پرطراوت رزمندگان را نشان میدهند. تصویرگر بخشهای مناسبی از متن را برای بهتصویرکشیدن انتخاب کردهاست و بهخوبی حس لحظههای پرهیجان داستان را به مخاطب خود منتقل میکند. تکنیک انتخابی تصویرگر بامهارت اجراشده و به تحرک و پویایی تصاویر افزوده است. شخصیتپردازیها خلاقانه و باورپذیر و پرکنش هستند و چیرهدستی تصویرگر در طراحی بهخوبی نمایان است. مخاطب بهخوبی میتواند باشخصیتها و اتفاقات پیرامون آنها همذاتپنداری کند. ترکیببندیها سیالاند. تنها زوایای دید یکسان و فضاسازیهای محدود کمی منجر به یکنواختی تصاویر شده است.
- دربارهی اتفاقات تاریخی جنگ ایران و عراق چه میدانید؟ - آیا میدانید این جنگ چگونه به اتمام رسیده است؟ - به نظر شما چرا جنگ بین کشورها رخ میدهد؟