این کتاب یکی از جلدهای مجموعهی "بچه محل نقاشها" است. داستان دربارهی دائیسامان است که خود را در ۵۰۰ سال پیش فلورانس و به عنوان همخانهی داوینچی میبیند. دائیسامان بعد از مدتی زندگی نزد داوینچی به خاطر نجات او و تابلوی مونالیزا، تابلو را میدزدد و بعد از رفع خطر به داوینچی تحویل میدهد. کتاب بر مفاهیم دوستی، هنر، شجاعت، خلاقیت و همدلی است. آشنایی با هنر و امکان انتقال احساسات و عواطف از طریق آن، همینطور خلاصهای از تاریخ هنر در اروپا و زندگی نقاش معروف زمان رنسانس ایتالیایی از موارد آموزشی داستان است. کتاب حاوی برخی مضامین خشن مانند دست به یقه شدن فرانچسکو و سامان و درگیر شدن سامان با اراذل فلورانس است. کودکان ۱۰ تا ۱۲ سال میتوانند با نظارت والدین از محتوای کتاب استفاده کنند تا هم احساس امنیت کنند و هم در صورت لزوم از توضیحات والدین بهرهمند شوند.
مانی، پریسا، محسن و مینا دفتر خاطرات داییسامان را پیدا میکند. در خاطرات دائی نوشته که زمانی که در فلورانس زندگی میکرده، همخانهی داوینچی بوده است؛ درست زمانی که داوینچی در حال کشیدن مونالیزا بوده است. تابلوی مونالیزا سفارش یکی از اشراف بوده، اما داوینچی هنوز آن را تحویل نداده چون از لبخند نقاشی راضی نیست. داوینچی در عین حال مشغول آزمایشهای مربوط به غواصی و پرواز هم هست. اسقف شهر با داوینچی سر سازگاری ندارد و برای تابلوی مونالیزا نقشه دارد. سامان تابلو را بر میدارد و فرار میکند. در قراری که با داوینچی دارد، تابلو را به او تحویل میدهد و از او خداحافظی میکند.
تصاویر کتاب سیاهوسفید بوده و غالبا دارای فضایی تیره و کمنور هستند. اگرچه تصویرها اطلاعات تصویری صحیحی از معماری قرنهای 15 و 16 ایتالیا در اختیار مخاطب قرار میدهد، بااینوجود فضاسازیها چندان قوی نیستند . به کار بردن زاویه دیدهای متنوع از نقاط مثبت تصاویر کتاب است. استفاده از نقاشیهای لئوناردو داوینچی ( نقاش معروف ایتالیایی دوره رنسانس )، در تصویرگریها ، منجر به ارائه اطلاعات تصویری خوبی از آثار این هنرمند به مخاطب شده است. بهویژه قرار دادن تصاویر رنگی نقاشیها در انتهای کتاب از نقاط قابلتوجه مجموعه است . شخصیتپردازیهای کودکانی که در حال مطالعه داستان سفر دایی سامان به خانه لئوناردو داوینچی هستند جذاب نیست و در مجموع با نوعی عدم یکدستی در طراحی شخصیتهای موجود در داستان مواجه هستیم. استفاده از کاغذ بالک * از نقاط مثبت کتاب به شمار میرود. *کاغذ بالک دارای رنگ مناسب برای مطالعه (رنگ چوب) است و برای سفید شدن کاغذ از مواد شیمیایی استفاده نمیشود. ضخامت کاغذ بالک از کاغذهای عادی بیشتر، اما متخلخل است. فرایند شیمیایی روی آن انجام نمیشود و بهصورت مکانیکال تولید میشود و درنتیجه دوباره به چرخه طبیعت بازمیگردد و محیطزیست را آلوده نمیکند. این کاغذهای معروف به کتاب سبز دارای نشان استاندارد محیط زیستی بینالمللی (FSC) است. امکان کپی کردن کتاب از روی این کاغذ بسیار سخت است.
- چطور دایی سامان توانسته در ۵۰۰ سال پیش حضور داشته باشد؟ 2- داوینچی که بود؟ 3- چطور داوینچی از لبخند مونالیزا راضی شد؟