پسرهای عمو صحرا عاشق دختران ننه دریا شدهاند. آنها هرروز بعد از کار، خسته و ناامید لب دریا مینشینند و برای دختران ننهدریا شعر میخوانند. حرفهای آنان دربارهی ناامیدی و خستگی از شرایط است و از دختران میخواهند با آمدن به زندگیشان، اوضاع را تغییر دهند؛ اما ننهدریا زمانیکه از عشق پسرها باخبر میشود، اجازه نمیدهد صدای دخترانش به گوش پسرها برسد. قصهی دختران ننهدریا شعری روایتی و نمادین است که پیام داستان در دل آن نهان است؛ به شکلی که راوی علاوه بر داستان عاشقانه، سعی میکند وضعیت جامعه و نومیدی حاصل از آن را به تصویر بکشد و از روزها و ارزشهای خوب گذشته میگوید که به خاطر شرایط جامعه از بین رفته است. قصه دختران ننه دریا از مجموعهی کودکانههای بامداد است که به قلم احمد شاملو نوشته شده است. نوجوانان با رسیدن به دوران بلوغ فکری و تجربهس استقلال، نسبت به جامعه و محیط پیرامون خود کنجکاو میشوند.شکلگیری تفکر انتقادی و شناخت وضعیت جامعه میتواند همراه با تجربه مسئولیتپذیری و تلاش برای تاثیرگذاری در جامعه باشد. مطالعهی کتاب برای کودکان بزرگتر و نوجوانان پیشنهاد میشود.
پسرای عمو صحرا، عاشق و دلباختهی دختران ننه دریا شدهاند. آنها هرروز بعد از کار، لب دریا مینشینند و با دخترهای ننهدریا حرف میزنند و از اوضاعی که جامعه گرفتار آن شده شکایت میکنند. پسرها منتظرند که دختران ننهدریا نزد آنها بیایند و امید دارند که با آمدن آنها عشق نیز بازخواهد گشت و همهچیز درست خواهد شد، اما ننهدریا که حسود و لجباز است، نمیگذارد صدای دخترانش به پسران عمو صحرا برسد.
تصاویر کتاب با خطوط ظریف و مواج قلمفلزی و رنگهای ملایم و آرامِ آبرنگی گوشههایی ازاتفاقات داستان را به نمایش میگذارند و با شخصیتپردازیها و کنشهایی نمادین سعی در هماهنگی با متن شعرگونه کتاب دارند. البته این تصاویر که در دهه 50 شمسی خلق شدهاند در زمان خود نوآورانه محسوب میشدند. نوع طراحیها با خطوط راست و شکسته و تکنیک خاص اجرای آنها نیز، از این جهت قابلتوجه هستند. اندوه حاکم بر متن، در تصاویر با رنگهای تیره و غمبار و کنشهایی مناسب نشان داده شدهاست. به تصویر کشیدن صحنه قبرستان با جنازههای کفنپوش هر چند که مرتبط با متن است ولی چندان برایگروهسنی مخاطب، خوشایند و مناسب نیست. تصاویر دربرخی صحنهها تنها با تغییراتی جزئی تکرار شدهاند و از اشتیاق خواننده برای دیدن کتاب میکاهند. در چاپ جدید این کتاب، طراحی گرافیک زیبا؛ در زمینهی طراحی عنوان و کتابسازی بر جذابیت کتاب افزوده است. کتاب حاضر نمونهای جالب برای آشنایی کودکان با یکی از کتابهای تصویری دهه 50 شمسی است.
-فکر میکنید نماد در ادبیات چه معنایی دارد؟ -به نظر شما چرا نویسندگان و شاعران در دورههایی به بیان نمادین روی آوردهاند؟