
سرگذشت مختصر برخی وزیران مشهور ایرانی، از دوره ساسانیان تا پس از مرگ امیرکبیر در دوران قاجار
سنجهها
آنچه والدین باید بدانند
قلم و تاج از مجموعه “نیاکان ما”، روایت تاریخی و غیرداستانی زندگی وزیران تاثیرگذار در ایران است. این کتاب با معرفی بزرگمهر، وزیر انوشیروان ساسانی، آغاز میشود و با مرگ امیرکبیر، وزیر ناصرالدینشاه قاجار، به پایان میرسد. در این میان، تأثیر جنگها و اتفاقات مهم تاریخی و فرهنگی در تغییر مفهوم وزارت و شخصیت وزیر بررسی میشود. حمله مغول به ایران، ورود اسلام به فرهنگ ایرانی، تغییرات مسائل اقتصادی و طبقاتی، حکومتهای فاسد خارجی و ایرانی و پادشاهان جاهطلب، ازجمله موارد مؤثر در شکلگیری مفهوم وزارت در ایران هستند. در این کتاب سعی شده است نام و تأثیرات وزیران مثبتی مثل ابوعلی سینا، صدرالدین زنجانی و … روایت شود و از وزیران نالایق نامی به میان نمیآید. این کتاب، برخلاف دیگر کتابهای تاریخی، به روایت جنگها و زندگی پادشاهان نپرداخته و سعی دارد اتفاقات مهم تاریخی را از زاویه متفاوتی نمایش دهد. وزیران ایرانی، خواه از طبقه دبیران و موبدان، خواه از طبقات دیگر اجتماع، نقش به سزایی در مسیر تاریخی ایران دارند و تلاش کردهاند مملکت را از گزند تصمیمات اشتباه پادشاهان و حملات دشمنان حفظ کنند.
طبقهبندی اطلاعات در این کتاب واضح و دقیق نیست و عدم وجود سرفصلهایی برای تفکیک اطلاعات، میتواند خواندن و درک مفاهیم را برای خواننده نوجوان دشوار کند. کتاب برای گروه سنی مخاطب مناسب است و موارد ترس و خشونتی فراتر از درک این گروه سنی ندارد.
چکیده داستان
در این کتاب سرگذشت مختصر وزیران خردمند ایرانی از دوران بزرگمهر، وزیر انوشیروان ساسانی، تا امیرکبیر، وزیر ناصرالدینشاه قاجار روایتشده است. متن کتاب به معرفی وزیران، حکومتهای ایرانی یا غیر ایرانی و وقایع تاریخی مهم تاریخی پرداخته و خلاصهای از تعاریف وزارت در هر دوره ارائه میکند. افرادی مثل ابوعلی سینا، صدرالدین زنجانی، و قائممقام فراهانی ازجمله وزرایی هستند که معرفی میشوند.
کیفیت
تصاویر این کتاب همانند متن غیرداستانی آن چندان روایت گر نیستند و بیشتر به جنبههای تاریخی و جغرافیایی دوران موردنظر میپردازند و اطلاعات گوناگونی را در اختیار مخاطب قرار میدهند.
متن طولانی است و تصاویر بهصورت تمام صفحه و در اندازه بزرگ کارشدهاند اما قرار گرفتن تعداد زیادی از تصاویر بدون فاصله به دنبال یکدیگر، نهتنها به لحاظ بصری به کتاب آسیب میزند بلکه فهم و درک مخاطب را نیز با مشکل روبهرو میکند. بهسختی میتوان تشخیص داد که هر تصویر متعلق به کدام قسمت از متن است.
انتخاب سبک واقعگرا برای این متن تاریخی انتخاب مناسبی به نظر میرسد و طراحیها پرقدرت و تأثیرگذارند. تکنیک نیز اجرای ماهرانهای دارد. اما در 2 فریم پایانی بهیکباره با اجرای متفاوتی روبهرو میشویم که از هماهنگی و یکدستی تصاویر میکاهد. در گرافیک و صفحهآرایی کتاب نیز خلاقیت چندانی دیده نمیشود.
فرصتهایی برای گفتگو
– – کدامیک از وزرایی که در این کتاب معرفی شدند و کارهایی که انجام دادهاند برای شما آشنا است؟
– اگر شما یک وزیر بودید سعی میکردید چهکارهایی انجام بدهید و از چهکارهایی جلوگیری کنید؟