کتاب «هرچه داریم از اوست» جلد چهاردهم از مجموعه کتابهای «خدای ما چه جوریه؟» است. این داستان دربارهی نعمتهایی است که کودک دراختیار دارد و به صورت روزانه از آنها استفاده میکند؛ آبوهوایی که در آن نفس میکشد و بازی میکند، بینایی و شنوایی که به او کمک میکند تا از زیباییها لذت ببرد، قلب مهربانی که با آن میتواند به دیگران محبت کند، حافظهای که با آن چیزها را به یاد میآورد و زبانی خوش که بوسیله آن با دیگران ارتباط برقرار میکند. انتظار میرود کودک با خواندن این کتاب بیشتر به داشتههایش توجه کند و قدر آنها را بداند. درونمایه این کتاب خداشناسی و قدردانی است. نویسنده برای رسیدن به این مضمون از طبیعت و عناصر طبیعی کمک گرفته است. در انتهای کتاب پرسشهایی مطرح شده است که از کودک میخواهد به آنها فکر کند. این پرسشها ذهن کودک را درگیر نمیکند و از او پاسخهای یک کلمهای میخواهد. برای نمونه «آیا میتوانیم تمام کوهستانها را خشبو کنیم؟» یا «اگر در باغها و کوهستانها صدای پرندهها نبود؟» پرسشهای با کیفیتی نیستند مگر اینکه خانواده یا مربی به کودک فرصت بدهد تا آنچه میداند و تخلیش اجازه میدهد را بیان کند، اما پرسش آخر که به «چه کسی» اشاره دارد با هدف دریافت پاسخی مشخص طراحی شدهاست. این پرسشها بسیار سر راست و هیچ راه گفتگو و خیال پردازی برای کودک باز نمیگذارند. به همین سبب امکان دارد کودک به داستان گوش کند و شاید هم چیزی دستگیرش شود اما معنای شخصی چندانی که کودک را از محتوای آشکار داستان فراتر ببرد برای او وجود ندارد. پرداختن به لایههای بیرونی خداشناسی به جای محتوای عمیق آن، استفاده از توجیه به جای ارائه دلیل را میتوان از کاستیهای موجود در این مجموعه دانست. پیشنهاد میشود هنگام خواندن کتاب خانوادهها کودکان را همراهی کنند.
در این کتاب به پنج نعمت آب و هوا، چشم و گوش، هوش و حافظه، قلب مهربان و زبان خوش که به صورت روزانه از آنها استفاده میکنیم اشاره شده است. پس از بیان این پنج نعمت کودک خداوند را خطاب قرار میدهد و از او بابت نعمتهایی که در اختیار ما قرار داده سپاسگزاری میکند. پس از اتمام داستان در صفحه آخر کتاب هفت پرسش مطرح شده است تا بتوانیم با کودک گفتگو کنیم.
تصاویر کارتونی و رنگارنگ کتاب فضای شادی را خلق کردهاند. ارتباط متن و تصاویر در طول کتاب برقرار است. تصاویر برای کودکان قابل درکاند و آنها را با فضای کلی هر مطلب آشنا میکنند اما به جزئیات نمیپردازند. طراحی شخصیتها خلاقیت قابل توجهی ندارد ولی باورپذیر و با کنشهایی گویا ترسیم شدهاند. فضاسازیها در ارتباط با متن به تصویر در آمدهاند. تکنیک اجرای مناسبی دارد. کیفیت صفحهآرایی و جایگذاری متن در صفحهها قابل قبول است. نقوش تزئینی ابرها و خطوط اطراف شماره صفحهها کمکی به زیباتر شدن تصاویر نکردهاند. اندازه و نوع فونت و قطع کتاب برای مخاطب کودک مناسب است. کیفیت چاپ و صحافی نیز مطلوب است.
- با کودک در این باره صحبت کنید که اگر حافظه نداشتیم چه میشد؟ - شما قدردان چه چیزهایی در زندگیتان هستید؟ - به نظر شما مهمترین چیز که باید قدردان آن باشیم چیست؟