کتاب «هیچ وقت خسته نمیشود» جلد دوم از مجموعه کتابهای «خدای ما چه جوریه؟» است. این داستان دربارهی موقعیتهای مختلفی است که ما انسانها چه کوچک باشیم چه بزرگ امکان دارد خسته شویم و نیاز به استراحت داشته باشیم. استراحت کردن یکی از نیازهای انسان و دیگر موجودات زنده محسوب میشود. نویسنده قصد دارد با استفاده از نمونههایی که میآورد به کودک کمک کند تا به درک یکی از ویژگیهای خداوند برسد. درونمایه این کتاب خداشناسی است. در انتهای کتاب پرسشهایی مطرح شده است که از کودک میخواهد به آنها فکر کند و به آنها پاسخ دهد. کودک پرسیده میشود «آیا می توانیم همیشه بیدار باشیم؟» و پس از آن پرسشهایی با پاسخهای ازپیش مشخص دیگری مطرح میشود. این پرسشها بسیار سر راست و با پاسخهایی ازپیش تعیینشدهاند و هیچ راه گفتگو و خیال پردازی برای کودک باز نمیگذارند؛ به همین سبب امکان دارد کودک به داستان گوش کند و شاید چیزی هم دستگیرش شود، اما معنای شخصی چندانی که کودک را از محتوای آشکار داستان فراتر ببرد برای او وجود ندارد. پرداختن به لایههای بیرونی خداشناسی به جای محتوای آن، استفاده از توجیه به جای ارائه دلیل را میتوان از کاستیهای موجود در این مجموعه دانست. نویسنده در این کتاب به دنبال یک هدف مشخص است و اگر کودک به پرسشهای نویسنده پاسخهای مورد انتظار را ندهد آنگاه نویسنده به هدفش نمیرسد. در داستان «کیف و پیاز» وقتی امید به طرف دوستش دوید تا به او کمک کند دوستش به هیکل ریزه میزه امید اشاره کرد و گفت وقتی من با این هیکل ورزشکاری جان ندارم تو چطور میخواهی به من کمک کنی. این جمله به ظاهر فرد اشاره میکند و این کلیشه را در ذهن تقویت میکند که آدمهایی قدبلند و درشت قویتر و تواناتر از آدمهایی با قدهای کوتاهتر و ریزه هستند. خوب است دراینباره نیز با کودک گفتگو کنیم. ناشر این کتاب را برای کودکان بیش از 7 سال پیشنهاد دادهاست، که به نظر سن مناسبی برای آشنایی با درونمایهی کتاب است. پیشنهاد میشود هنگام خواندن کتاب خانوادهها کودکان را همراهی کنند.
در این کتاب پنج موقعیت که در هر کدام از آنها یک نفر خسته میشود یا خوابش میگیرد توصیف شده است. پس از این پنج موقعیت کودک خداوند را خطاب قرار میدهد و میگوید تو هیچ وقت خسته نمیشوی و نیاز به استراحت نداری! در انتهای داستان تعدادی پرسش مطرح شده است تا بتوانیم با کودک گفتگو کنیم.
تصاویر کارتونی و رنگارنگ کتاب با متن درارتباطاند اما به نمایشی کلی از داستان میپردازند و کمکی درجهت درک بهتر احساسات شخصیتها و یا اتفاقات متن نمیکنند. طراحی شخصیتها تا حدودی کلیشهای بوده و کنشها نیز ساده و غالبا ایستا ترسیم شدهاند. تکنیک اجرای قابل قبولی دارد. فضاسازیها نیز در ارتباط با متن و ساده طراحی شدهاند و خلاقیت قابل توجهی در آن به چشم نمیخورد. کیفیت صفحهآرایی و جایگذاری متن در صفحهها قابل قبول است. نقوش تزئینی ابرها و خطوط اطراف شماره صفحهها کمکی به زیباتر شدن تصاویر نکردهاند. اندازه و نوع فونت و قطع کتاب برای مخاطب کودک مناسب است. کیفیت چاپ و صحافی نیز مطلوب است.
- چه موقعهایی احساس خستگی میکنید؟ - وقتی خسته هستید، چه کار میکنید؟ - آیا کسی را میشناسید که اصلاً خسته نشود؟