دایره

(Circle)
thumbnail
۴ سال به بالا
در رامون، ستاره‌های یک محتوا با توجه به تحلیل کلی سنجه‌ها و نظر بررس و با هدف نشان دادن میزان هم‌راستایی آن اثر با نیازهای رشدی و تحولی گروه سنی موردنظر، ارزیابی می‌شود. با نحوه نوشتن بررسی در رامون آشنا شوید

ماجرای بازی قایم‌باشک، پنهان شدن مثلث داخل غار و دیدن یک موجود ترسناک در تاریکی

سال: 2019
    بررس: حمیده محبی

    سنجه‌ها

    این بخش، مجموعه ای از سنجه‌های مثبت و منفی است که در هر محتوا بررسی می‌شوند، تعداد بولت‌ها نشانگر کمیت آن سنجه است. با کلیک روی هر سنجه می‌توانید توضیحات مربوط به آن را بخوانید.
اطلاعات بیشتر درباره سنجه‌ها را در لینک زیر ببنیید: هر سنجه نمایانگر چیست؟
    دوستی و بازی موضوعات مهم داستان هستند. وقتی مثلث هنگام بازی داخل غار تاریک می‌رود، دایره هم برای پیدا کردنش وارد غار می‌شود. او اگرچه از دوستش عصبانی است اما آن‌ها یکدیگر را دوست دارند و برای کمک به هم هرکاری می‌کنند. قانون دایره برای نرفتن به پشت آبشار حس کنجکاوی را در مثلث بیدار می‌کند. غار برای او شگفتی و ماجراجویی دارد، به همین دلیل با زیر پا گذاشتن قانون بازی وارد غار می‌شود. ترس نیز از موضوعات مهم داستان است. در ابتدای داستان مثلث می‌گوید که از تاریکی نمی‌ترسد، اما در پایان وقتی با آن موجود غریبه درون غار برخورد می‌کند ترس از تاریکی و ناشناحته‌ها به سراغ او می‌آید. دایره بعد از بیرون آمدن از غار، درباره‌ی شکل آن موجود فکر می‌کند. رشد از طریق تجربه نیز شاخصه‌ی دیگر این سنجه است.
    دایره شخصیت اصلی داستان است. او شخصیتی مسئولیت‌پذیر و همدل دارد. برای پیدا کردن مثلث وارد غار می‌شود و اگرچه از دست او عصبانی است، اما نگران دوستش است. آمادگی برای تغییر دادن تصمیم ها نیز ویژگی‌ای است که در شخصیت دایره دیده می‌شود. او هم مانند مثلث از دیدن شکل غریبه در تاریکی می‌ترسد اما بعد از آرام شدن با خودش درباره‌ی آن شکل فکر می‌کند و سعی می‌کند او را تصور کند. مثلث که در ابتدای داستان از تاریکی نمی‌ترسد، بعد از دیدن غریبه درون غار، ترس از تاریکی پیدا کرده‌است. او با تعریف کردن اتفاقات برای مربع تلاش می‌کند با ترس و اضطرابش کنار بیاید.
    دنیای شکل‌ها که مثلث، مربع و دایره از ساکنین آن هستند، با خلاقیت و کشف ناشناخته‌ها همراه است. از مخاطب نیز دعوت می‌شود همراه با شخصیت‌های داستان چشم‌هایش را ببندد و موجود خیالی درون تاریکی را تصور کند. به روش‌های تفکر و حل مسئله نیز در کتاب پرداخته شده است. دایره برای پیدا کردن مثلث در تاریکی بارها او را صدا می‌زند و هنگامی‌که موجودی غریبه را درون غار می‌بینند، سریع از غار خارج می‌شوند. داستان به طور غیر مستقیم روشی برای مقابله بر ترس را به مخاطب می‌آموزد و او را به چالش می‌کشد تا درباره‌ی منشا ترس خود فکر کند.

    آنچه والدین باید بدانند

    در بخش آگاهی والدین درباره‌ کلیت محتوا، داستان و نکات مثبت و منفی آن نوشته‌ایم. همچنین به نکاتی اشاره می‌کنیم که ممکن است برای والدین مهم باشند.

    داستان درباره‌ی روزی است که مثلث، مربع و دایره با هم بازی می‌کنند. مثلث درون غار تاریک پنهان می‌شود و دایره برای پیدا کردن دوستش وارد غار می‌شود. مثلث و دایره درون تاریکی متوجه چشم‌های یک غریبه می‌شوند و با وحشت از غار بیرون می‌دوند. مثلث ماجرا را برای مربع تعریف می‌کند و دایره با خودش فکر می‌کند، شاید موجود داخل غار واقعا ترسناک نباشد. بازی دوستانه‌ی مثلث، مربع و دایره آغاز ماجرایی جدید برای آن‌هاست. شکل پنهان شده درون غار، سراغ شخصیت‌های داستان می‌آید و آن‌ها با وحشت از غار تاریک بیرون می‌دوند. دایره شخصیتی مسئولیت‌پذیر و چاره‌جو دارد. او برای پیدا کردن دوستش وارد غار می‌شود و با صدا زدن او تلاش می‌کند مثلث را پیدا کند. دایره بعد از بیرون آمدن از غار درباره‌ی شکل پنهان شده در آن‌جا فکر می‌کند و سعی می‌کند با بستن چشم‌هایش او را تصور کند. در پایان کتاب از مخاطب نیز خواسته می‌شود چشم‌هایش را ببندد و اشکالی که در تاریکی می‌بیند را توصیف کند. شاید این راهی برای مقابله‌ی مخاطب با ترس‌هایش نیز باشد. کتاب متنی روان و ساده دارد. بخش زیادی از داستان درون تاریکی می‌گذرد و شخصیت « کسی» به صورت مبهم تا پایان کتاب باقی می‌ماند. تصاویر نیز هم‌راستا با متن بسیار ساده کار شده و همچنین تکرار ناشی از فضای متن در تصاویر نیز دیده می‌شود.

    چکیده داستان

    روزی که دایره، مثلث و مربع قایم باشک بازی می‌کنند، دایره قانون می‌گذارد: هیچ‌کس نباید پشت آبشار برود چون آنجا تاریک است. اما بعد از چشم گذاشتن دایره، مثلث پشت آبشار قایم می‌شود. دایره برای پیدا کردن دوستش وارد غار تاریک می‌شود اما هرچه مثلث را صدا می‌زند او جواب نمی‌دهد. تا اینکه در تاریکی چشم‌هایی می‌بیند. دایره اول فکر می‌کند چشم‌ها متعلق به مثلث است. اما خیلی زود صدای مثلث را از پشت سرش می‌شنود. دایره و مثلث که متوجه حضور یک غریبه در غار می‌شوند با سرعت فرار می‌کنند. وقتی به بیرون می‌رسند، مثلث می‌گوید از تاریکی می‌ترسد. اما دایره با خودش فکر می‌کند شاید موجود درون غار آن‌قدرها هم ترسناک نباشد.

    تصاویر و ویدیو‌ها

    کیفیت

    کتاب تصویری«دایره» با تصاویری انتزاعی شکل گرفته است. متن و تصاویر به جهت سادگی، ارتباط نزدیکی به یکدیگر دارند و ترتیب و توالی نیز تا پایان کتاب به خوبی رعایت شده‌است. شخصیت‌سازی ساده، فضاسازی‌های انتزاعی با استفاده از سطوح خاکستری از ویژگی‌های شاخص تصاویر است. طراحی شخصیت‌ها بسیار ساده انجام شده و مخاطب از طریق چشم‌های بزرگ شخصیت‌ها به کنش آن‌ها پی می‌برد. بخش زیادی از تصاویر این کتاب درون غاری تاریک می‌گذرد. این سیاهی از لحظه‌ی ورود دایره به درون غار به تدریج بیشتر شده، تا اینکه تنها چشم‌هایی معلق در فضا درون تاریکی دیده می‌شود. فضاسازی خاص متن، باعث شده در تصاویر شاهد تکرار باشیم. ترکیب‌بندی‌ها و فضاسازی‌های شبیه به هم تا پایان کتاب به چشم می‌خوردند، چرا که شخصیت‌ها در مکانی ثابت روبروی غار ایستاده‌اند. تصویرگر از پالت رنگی محدود برای تصاویرش استفاده کرده. تکنیک با قدرت و در راستای سبک شخصی تصویرگر اجرا شده است. تصویر روی جلد نیز با نمایی از دایره، به معرفی شخصیت اصلی داستان می‌پردازد. کتاب از کیفیت چاپ و کاغذ مطلوبی برخوردار است.

    فرصت‌هایی برای گفتگو

    در این بخش موضوعات و سوالاتی را درباره هر محتوا مطرح می‌کنیم که صحبت راجع به آن‌ها می‌تواند برای بچه‌ها و خانواده‌ها مفید باشد و به درک بهتر اثر و موضوعات مطرح شده در آن منجر شود.

    شما از چه چیزهایی می‌ترسید؟
    به نظر شما موجود داخل غار چه شکلی بود؟
    اگر شما هم مانند دایره چشم‌هایتان را ببندید چه شکل‌هایی می‌بینید؟

    مشخصات کتاب

    نویسنده مک بارنت
    ناشر پرتقال
    تعداد صفحات ۴۶
    نام مترجم ساناز اعتمادی
    سال انتشار ۲۰۱۹
    سال انتشار در ایران ۱۴۰۰
    تصویرگر جان کلسن
    عرض کتاب ۲۰
    نوع جلد نرم