
ماجرای بازی قایمباشک، پنهان شدن مثلث داخل غار و دیدن یک موجود ترسناک در تاریکی
سنجهها
آنچه والدین باید بدانند
داستان دربارهی روزی است که مثلث، مربع و دایره با هم بازی میکنند. مثلث درون غار تاریک پنهان میشود و دایره برای پیدا کردن دوستش وارد غار میشود. مثلث و دایره درون تاریکی متوجه چشمهای یک غریبه میشوند و با وحشت از غار بیرون میدوند. مثلث ماجرا را برای مربع تعریف میکند و دایره با خودش فکر میکند، شاید موجود داخل غار واقعا ترسناک نباشد. بازی دوستانهی مثلث، مربع و دایره آغاز ماجرایی جدید برای آنهاست. شکل پنهان شده درون غار، سراغ شخصیتهای داستان میآید و آنها با وحشت از غار تاریک بیرون میدوند. دایره شخصیتی مسئولیتپذیر و چارهجو دارد. او برای پیدا کردن دوستش وارد غار میشود و با صدا زدن او تلاش میکند مثلث را پیدا کند. دایره بعد از بیرون آمدن از غار دربارهی شکل پنهان شده در آنجا فکر میکند و سعی میکند با بستن چشمهایش او را تصور کند. در پایان کتاب از مخاطب نیز خواسته میشود چشمهایش را ببندد و اشکالی که در تاریکی میبیند را توصیف کند. شاید این راهی برای مقابلهی مخاطب با ترسهایش نیز باشد. کتاب متنی روان و ساده دارد. بخش زیادی از داستان درون تاریکی میگذرد و شخصیت « کسی» به صورت مبهم تا پایان کتاب باقی میماند. تصاویر نیز همراستا با متن بسیار ساده کار شده و همچنین تکرار ناشی از فضای متن در تصاویر نیز دیده میشود.
چکیده داستان
روزی که دایره، مثلث و مربع قایم باشک بازی میکنند، دایره قانون میگذارد: هیچکس نباید پشت آبشار برود چون آنجا تاریک است. اما بعد از چشم گذاشتن دایره، مثلث پشت آبشار قایم میشود. دایره برای پیدا کردن دوستش وارد غار تاریک میشود اما هرچه مثلث را صدا میزند او جواب نمیدهد. تا اینکه در تاریکی چشمهایی میبیند. دایره اول فکر میکند چشمها متعلق به مثلث است. اما خیلی زود صدای مثلث را از پشت سرش میشنود. دایره و مثلث که متوجه حضور یک غریبه در غار میشوند با سرعت فرار میکنند. وقتی به بیرون میرسند، مثلث میگوید از تاریکی میترسد. اما دایره با خودش فکر میکند شاید موجود درون غار آنقدرها هم ترسناک نباشد.
کیفیت
کتاب تصویری«دایره» با تصاویری انتزاعی شکل گرفته است. متن و تصاویر به جهت سادگی، ارتباط نزدیکی به یکدیگر دارند و ترتیب و توالی نیز تا پایان کتاب به خوبی رعایت شدهاست. شخصیتسازی ساده، فضاسازیهای انتزاعی با استفاده از سطوح خاکستری از ویژگیهای شاخص تصاویر است. طراحی شخصیتها بسیار ساده انجام شده و مخاطب از طریق چشمهای بزرگ شخصیتها به کنش آنها پی میبرد. بخش زیادی از تصاویر این کتاب درون غاری تاریک میگذرد. این سیاهی از لحظهی ورود دایره به درون غار به تدریج بیشتر شده، تا اینکه تنها چشمهایی معلق در فضا درون تاریکی دیده میشود. فضاسازی خاص متن، باعث شده در تصاویر شاهد تکرار باشیم. ترکیببندیها و فضاسازیهای شبیه به هم تا پایان کتاب به چشم میخوردند، چرا که شخصیتها در مکانی ثابت روبروی غار ایستادهاند. تصویرگر از پالت رنگی محدود برای تصاویرش استفاده کرده. تکنیک با قدرت و در راستای سبک شخصی تصویرگر اجرا شده است. تصویر روی جلد نیز با نمایی از دایره، به معرفی شخصیت اصلی داستان میپردازد. کتاب از کیفیت چاپ و کاغذ مطلوبی برخوردار است.
فرصتهایی برای گفتگو
شما از چه چیزهایی میترسید؟
به نظر شما موجود داخل غار چه شکلی بود؟
اگر شما هم مانند دایره چشمهایتان را ببندید چه شکلهایی میبینید؟