این کتاب یکی از جلدهای «قصههای شیرین مغزدار» است که هرکدام بازنویسی یکی از داستانهای کهن و عامیانه ایرانی است که کودکان بارها آنها را از والدین و بزرگترهای خود شنیدهاند. داستان این جلد بازنویسی داستان عامیانهی کدو قلقلهزن است. در این داستان هم مانند نسخه قدیمی، پیرزن به خانه دخترش میرود تا نوهاش را به دنیا بیاورد و به گرگ و شیر و پلنگ قول میدهد بعد از به دنیا آمدن نوهاش، بازگردد. حالا گرگ و شیر و پلنگ، در کنار جاده منتظر او هستند. پیرزن راههای زیادی برای بازگشت به خانه دارد که به او کمک میکند طعمهی شیر و پلنگ و گرگ نشود. داستان کدو قلقلهزن به کودکان تفکر، مدیریت موقعیت، توانایی حل مسئله و تصمیمگیری بر اساس شرایط و موقعیت را آموزش میدهد. پیرزن در موقعیت خطرناکی که گرگ و شیر و پلنگ برای او فراهم میکنند تسلیم نمیشود و به دنبال راهی برای فرار میگردد. نویسنده با بازنویسی داستان و امروزی کردن آن، امکان درک و پذیرش داستان را برای کودک فراهم میکند. داستانها به دو بخش تقسیم میشوند؛ بخش اول مطرح کردن موضوع داستان و همان صورتمسئله است و در بخش دوم حدسهایی برای ادامه داستان زده میشود که مخاطب را بهسوی پایانبندی داستان هدایت میکند. پایان باز داستان و سؤالی که در انتهای کتاب از کودک پرسیده میشود، او را وارد داستان میکند و از او میخواهد در شکل دادن آن مشارکت داشته باشد. این مجموعه میتواند ازجمله داستانهای فکری برای کودکان بهحساب بیاید، چراکه مفهوم علت و معلولی را به کودک آموزش میدهد و او را از مخاطب صرف بودن به مخاطبی فعال که سؤال میکند و داستان را رقم میزند تبدیل میکند.
داستان درباره پیرزن کدو قلقلهزن است که به مناسبت به دنیا آمدن نوهاش، به دیدن دختر و دامادش میرود. شیر، گرگ و پلنگ در جاده منتظرند تا او بازگردد و او را بخورند؛ اما پیرزن درزمانی که کسی از آن خبر ندارد به خانهاش بازمیگردد.
تصاویر هنرمندانه و زیبای این کتاب باخلق صحنههایی جذاب و متفاوت، روایتی جدید از یک داستان قدیمی را پیشروی خوانندگان خود قرار میدهند و با هدف تشویق کودکان به داشتن نگاهی نو، پابهپای متن اتفاقات قصه را بازگو میکنند. استفادهی تصویرگر از لباسهای معاصر و عناصر مدرنی چون اتوبوس و تلفن، کودکان را در تجسم بهتر داستان کمک میکند و با خلق تصاویری متفاوت به گسترش ذهنیت خلاق در آنها کمک میکند. استفاده از بافت شطرنجی نیز باتوجه به پرسشهای داستان بهجاست. طراحیها باخطوط نرم و روان و باقدرت کارشدهاند که نشان ازمهارت تصویرگر دارند. نشانههایی از ایرانیبودن درلباسها و تزئینات آنها نیز دیده میشود. ترکیببندیهای متنوع و فضاسازیهای پویای آن هم متناسب با اتفاقات متن است و از نقاط قوت کتاب به حساب میآید. رنگآمیزیها نیز بامهارت انجام شده و به زیبایی اثر افزوده است. گرافیک و صفحهآراییها بهخوانش صحیح متن کمک کرده و تغییر اندازه حروف توجه مخاطب را به تغییر لحن داستان جلب میکند.
- به نظر شما چه راه دیگری برای پیرزن وجود دارد تا به خانه بازگردد بدون اینکه گرگ و شیر و پلنگ او را بخورند؟ - به نظر شما چرا گرگ و شیر و پلنگ حرف پیرزن را که قول بازگشت داده است را باور میکنند؟