اتل متل توتوله فیلمی سینمایی دربارهی تلاش یک مرد شرور به نام جاهلخان برای تعطیلی درس و مدرسه است. او از عروسکهای خیمهشببازی برای گول زدن بچهها استفاده میکند و هیولاهایی به شکل بخاری به مدرسه اهدا میکند تا خرابکاری کنند و کتابهای بچهها و وسایل مدرسه را از بین ببرند. مدیر، ناظم و معلمان برای حل مشکلات پیش آمده همفکری میکنند و در نهایت از نیروی خود دانشآموزان برای غلبه بر لشکر جاهلخان استفاده میکنند. با وجود تلاش جاهلخان برای فراری دادن بچهها از درس و مدرسه با توصیههای اشتباهی، آنها مدرسه را دوست دارند و آنجا را ترک نمیکنند. اتفاقات و چالشهای دانشآموزان در مدرسه و همکاری آنها برای کشف حقیقت و پیروزی بر جاهلخان برای کودکان معنادار است؛ اگرچه مدرسهی پسرانه و روحیهی جنگجویی پسرها آن را به فیلمی پسرانه تبدیل کرده است. فیلم با نمایش نمادین تقابل دانش و اندیشه با نادانی و بیسوادی، بر ارزش علم و درس تأکید میکند و با شعرها و آوازهای کودکانه جذابتر شده است. صحنهها و موضوعات خشن و ترسناکی در فیلم وجود دارد. جاهلخان چند بار آقای ناظم و مدرسه را تهدید به نابودی میکند، از قضا، هر بار پس از تهدیدهای او مدرسه میلرزد و وسایل به هم میریزند. بخاریهای بزرگ و متحرک که از بالایشان آتش و دود خارج میشود و کتابها و وسایل را میبلعند، ممکن است برای بچههای کوچکتر ترسناک باشند. راه مبارزه با بخاریها آب است و آقای ناظم تفنگهای آبپاشی در اختیار دانشآموزان قرار میدهد تا با آنها بجنگند. در صحنههای متعدد، دانشآموزی عینکی را به اسم عینکی صدا میکنند؛ هرچند به نظر نمیرسد خودش با این موضوع مشکلی داشته باشد. موارد مختصری از ناسزا و سیگار کشیدن جاهلخان نیز دیده میشود. تماشای فیلم برای کودکان زیر ۷ سال پیشنهاد نمیشود. برای کودکان ۷ تا ۹ سال نیز در صورتی پیشنهاد میشود که فیلم را با همراهی والدین تماشا کنند تا هم احساس امنیت کنند و هم فرصت گفتگو دربارهی رفتارها و توصیههای اشتباهی جاهلخان را داشته باشند.
جاهلخان که از درس و مدرسه خوشش نمیآید سعی میکند در مدرسه خرابکاری به بار آورد و با توصیههای اشتباهی از زبان عروسکهای خیمهشببازی، بچهها را از درس و مدرسه فراری دهد اما کادر مدرسه به این آسانی تسلیم نمیشوند. دانشآموزی به نام عینکی هم به همراه دستیارانش در تیم کاغذدیواری مدرسه، برای کشف عامل خرابکاریها تلاش میکند.
آقای ناظم دانشآموزان را کتابهایی میداند که نه گم میشوند و نه پاره میشوند؛ منظور او از این حرف چیست؟ به نظر شما، چرا جاهلخان نمیخواست بچهها درس بخوانند؟ اهالی مدرسه فهمیدند برای از کار انداختن بخاریهای متحرک فقط آب لازم است؛ در این صورت، چه راهکاری به ذهن شما میرسد؟