
فیلمی موزیکال در مورد راهبهای پرشور که پرستار خانوادهای بدون مادر میشود، تلاش او برای پذیرفته شدن در خانواده، همراه با تجربهی عشق و موسیقی
سنجهها
آنچه والدین باید بدانند
آوای موسیقی که در ایران با نام اشک ها و لبخندها معرفی شده، برگرفته از داستان واقعی خانوادهی فون تراپ و راهبهای به نام ماریا است. شور موسیقی و میل به کشف جهان پیرامون در ماریا باعث میشود از سوی کلیسا، پرستار خانوادهای شود که به تازگی مادر خود را از دست دادهاند. پدر خانواده که کاپیتان نیروی دریایی ارتش در زمان جنگ جهانی دوم است، مردی منضبط و سختگیر است که رابطهی گرمی با فرزندانش ندارد. ماریا که ابتدا از مواجهه با این خانواده میترسد، به تدریج خودش را به این باور میرساند که میتواند مسئولیتش را به درستی انجام دهد. او که سرشار از شور و امید به زندگی است، به تدریج موفق میشود دل کودکان را به دست آورد و با آنها ارتباط دوستانهای برقرار کند. ماریا با آنها حرف میزند و حرف آنها را میشنود، از ترسهایش میگوید و ترسهای آنها را میشنود، از مقررات خشک پدر خانواده سرپیچی میکند و به آنها نیز جرات و جسارت میبخشد تا با پدرشان ارتباط برقرار کنند. او با صبر و حوصله، کودکان را به دامان طبیعت میبرد و با گیتارش برای آنها نواهایی ساده و زیبا مینوازد و با این کار به آنها هماهنگ بودن را میآموزد. فیلم سرشار از تصاویر زیبایی از طبیعت و نوای دلنشین موسیقی و آواز است.
فیلم صحنهی ترسناک و خشن خاصی ندارد؛ جز چند صحنهی پایانی که خانواده در حال فرار از دست سربازان نازیاند و سربازی به سمت کاپیتان اسلحه میکشد که ممکن است با باز کردن موضوع جنگ و ناامنی، کودکان کوچکتر را آزار دهد. طولانی بودن فیلم نیز میتواند برای کوچکترها کسلکننده باشد. از طرفی، در دوبلهی فارسی فیلم که در سال ۱۳۴۵ و با صدای گروهی از هنرجویان هنرستان عالی موسیقی انجام شده، از ترانههای فارسی استفاده شده و یکی از بهترین دوبلههای فارسی تاریخ سینمای ایران به شمار میآید. از ترانههای این فیلم، چه به زبان انگلیسی و چه فارسی، برای آموزش نتخوانی و آواز به کودکان استفاده میشود. تماشای این فیلم برای کودکان کوچکتر از 6 سال پیشنهاد نمیشود. برای کودکان 6 تا 8 سال هم در صورتی پیشنهاد میشود که فیلم را با حضور و همراهی والدین تماشا کنند تا در خلال فیلم فرصت گفتوگو داشته باشند و به خاطر طولانی بودن آن، خسته و بیحوصله نشوند.
چکیده داستان
بخشی از داستان این فیلم برگرفته از وقایع واقعی هستند که در سال ۱۹۳۸ میلادی در شهر زالتسبورگ اتریش اتفاق افتادهاند. ماریا دختر جوانی که در صومعه زندگی میکند و داوطلب راهبه شدن است، عاشق رقص و آواز است و به هر بهانهای صومعه را برای کشف جهان پیرامون ترک میکند. رئیس صومعه او را برای سرپرستی فرزندان کاپیتان بیوه، فون تراپ، انتخاب کرده و او را به منزل ایشان میفرستد. ماریای سبک بال و پر شور در مدت کوتاهی بچهها را تشویق به آواز خواندن کرده و دل آنها را به دست میآورد.
فرصتهایی برای گفتگو
چه موضوعی در این فیلم را بیشتر دوست داشتید؟
کدام ویژگی ماریا برای شما دلنشین بود؟ فکر میکنید چه ویژگیهایی در ماریا بچهها را به او علاقهمند کرد؟
چه ترانههایی از فیلم را به یاد دارید؟ دوست دارید آنها را با مامان و بابا یا دوستانتان بخوانید؟