خورشید مصر

thumbnail
۱۱ سال به بالا
۹ تا ۱۱ با همراهی والدین
در رامون، ستاره‌های یک محتوا با توجه به تحلیل کلی سنجه‌ها و نظر بررس و با هدف نشان دادن میزان هم‌راستایی آن اثر با نیازهای رشدی و تحولی گروه سنی موردنظر، ارزیابی می‌شود. با نحوه نوشتن بررسی در رامون آشنا شوید

فیلمی انیمیشنی و درام درباره‌ی زندگی حضرت یوسف، سختی‌هایی که تحمل کرده، رسیدن به مقام عزیزی مصر و متنبه کردن برادران خطاکارش

سال: 1381
    بررس فیلم: نامیه اصفهانیان

    سنجه‌ها

    این بخش، مجموعه ای از سنجه‌های مثبت و منفی است که در هر محتوا بررسی می‌شوند، تعداد بولت‌ها نشانگر کمیت آن سنجه است. با کلیک روی هر سنجه می‌توانید توضیحات مربوط به آن را بخوانید.
اطلاعات بیشتر درباره سنجه‌ها را در لینک زیر ببنیید: هر سنجه نمایانگر چیست؟
    احساس تنهایی یوسف، ارتباط او با پدر و برادرانش، از دست دادن مادرش و دلتنگی برای او و به طور کلی، موضوع خانواده در این فیلم برای کودکان همذات‌پندارانه است.
    یعقوب مهربان و حامی است و با یوسف رفتار مسئولانه‌ای دارد. یوسف با پدر و برادرانش محترمانه رفتار می‌کند. او در بزرگسالی هم نسبت به مردم مسئول و مهربان است. در برابر خواسته‌هایی که دیگران را آزار می‌دهند مقاومت می‌کند و دوست ندارد دیگران را اذیت کند. او در گندم کاشتن و بعد در توزیع گندم‌ها به مردم کمک می‌کند و در مقام ریاست هم هوای آن‌ها را دارد.
    زلیخا نسبت به یوسف میل جنسی دارد و با دعوت از او می‌خواهد با او رابطه برقرار کند؛ هرچند این موضوع به روشنی در فیلم به نمایش درنیامده و ممکن است فهم داستان را برای کودکان دشوار کند. در واقع، بخش مهمی از داستان یوسف در مورد رفتار و احساس زلیخا به او و پاکدامنی و درستکاری یوسف است که هم موضوع کودکانه‌ای نیست و هم در فیلم، خیلی گذرا و مبهم به آن اشاره شده است.
    از بعضی کلمات و عبارات توهین‌آمیز استفاده شده: یه درس حسابی بهت می‌دم، آدمت می‌کنم، حسابت رو می‌رسم، فردا از شرت خلاص می‌شیم، نشونت می‌دم. بخش زیادی از گفتگوها همراه با تهدید و تمسخر است؛ به خصوص لحن شیطان که در طول فیلم تهدیدآمیز است. گفتگوهای بزرگسالانه هم در فیلم وجود دارد: هر وقت اسم یوسف میاد شما دست و پات رو گم می‌کنی، این دوست داشتن نیست، هوسه.
    کودکان با قصه‌ی قرآنی حضرت یوسف آشنا می‌شوند.
    بیماری و مرگ راحیل برای یوسف خیلی دردناک و آزاردهنده است. چهره و صدای شیطان برای کوچک‌ترها ترسناک است. برادران یوسف با او بدرفتاری می‌کنند، او را می‌زنند و در نهایت هم او را به چاه می‌اندازند. مرد بازرگان یوسف را به حراج می‌گذارد. یهودا از عصبانیت تبری به سوی برادرش پرتاب می‌کند که به درخت می‌خورد. یوسف در چاه احساس ترس و سرما و تنهایی می‌کند. برادران بر سر یوسف با هم گلاویز می‌شوند. شمعون به یوسف تهمت دزدی می‌زند. یوسف نگران است که شاید کشته شود. یوسف به عنوان غلامی زیبا فروخته می‌شود. رفتار مشتریان با یوسف خشن است. خرسی در میدان شهر، بعد از کتک خوردن توسط صاحبش، از بند رها می‌شود و به مردم حمله می‌کند. یعقوب از بس که از دوری یوسف اشک ریخته کور می‌شود. یوسف به زندان می‌افتد. برادران یوسف با ماموران عزیز مصر درگیر می‌شوند.

    آنچه والدین باید بدانند

    در بخش آگاهی والدین درباره‌ کلیت محتوا، داستان و نکات مثبت و منفی آن نوشته‌ایم. همچنین به نکاتی اشاره می‌کنیم که ممکن است برای والدین مهم باشند.

    خورشید مصر که انیمیشنی دوبعدی است، با اقتباس از قصه‌ی قرآنی حضرت یوسف ساخته شده و داستان زندگی او را روایت می‌کند. یوسف در کودکی توسط برادرانش که به ارتباط یعقوب با او حسادت می‌کنند، به چاه انداخته می‌شود و توسط کاروانی نجات پیدا می‌کند. او در بازار برده‌فروشان به عزیز مصر فروخته می‌شود. یوسف در جوانی مورد توجه و علاقه‌ی زلیخا، همسر عزیز مصر قرار می‌گیرد، ولی حاضر نمی‌شود به توطئه‌ی او در مورد عزیز مصر تن بدهد و به خاطر تهمت زلیخا به زندان می‌افتد. یوسف در همه حال حواسش هست جوری زندگی کند که خدا از او راضی باشد. او شرایط دشواری را که برایش پیش می‌آید خواست خدا می‌داند و سعی می‌کند آن‌ها را بپذیرد و در همه حال صبور باشد. در نهایت، با نشان دادن صداقت و درستکاری و با صبر و استقامت زیاد، و با قدرت تعبیر خواب که خدا در وجودش نهاده، توجه فرعون مصر را به خودش جلب می‌کند و از زندان آزاد می‌شود. رفتار درست یوسف، برادرانش را هم تحت تأثیر قرار می‌دهد.
    فیلم موضوعات خشن و ترسناک متعددی دارد که ممکن است کودکان کوچک‌تر را آزار دهند. مرگ مادر یوسف که در ابتدای داستان با جزئیات به آن پرداخته شده، رفتار خشن برادران و انداختن او در چاه، احساس بی‌کسی و تنهایی یوسف و غم و غصه‌ی یعقوب و نابینا شدن او، فضای فیلم را بسیار سرد و تلخ کرده‌اند. بخشی از داستان که به جوانی یوسف مربوط می‌شود، به احساس و رفتار زلیخا با او می‌پردازد که موضوع کودکانه‌ای نیست؛ زلیخا نسبت به یوسف میل جنسی دارد و با دعوت از او می‌خواهد با او رابطه برقرار کند؛ هر چند این موضوع به روشنی در فیلم به نمایش درنیامده و ممکن است فهم داستان را برای کودکان دشوار کند. تماشای این فیلم برای کودکان زیر ۹ سال پیشنهاد نمی‌شود. برای کودکان ۹ تا ۱۱ سال هم در صورتی پیشنهاد می‌شود که فیلم را با حضور و همراهی والدین تماشا کنند تا فرصت داشته باشند در صورت نیاز با هم گفتگو کنند.

    چکیده داستان

    داستان درباره‌ی یوسف پیامبر است که در کودکی و بعد از به دنیا آمدن برادرش بنیامین، مادرش را از دست می‌دهد. برادرانش که از رفتار یعقوب با او در عذاب‌اند، او را به چاه می‌اندازند و به دروغ به پدر می‌گویند گرگ یوسف را خورده است. کاروانی از مصر او را پیدا می‌کنند و با خود به مصر می‌برند و در بازار برده‌فروشان به عزیز مصر می‌فروشند. عزیز که فرزندی ندارد، یوسف را به فرزندی قبول می‌کند، ولی عشق زلیخا، همسر عزیز، به یوسف در جوانی برای او دردسرساز می‌شود.

    فرصت‌هایی برای گفتگو

    در این بخش موضوعات و سوالاتی را درباره هر محتوا مطرح می‌کنیم که صحبت راجع به آن‌ها می‌تواند برای بچه‌ها و خانواده‌ها مفید باشد و به درک بهتر اثر و موضوعات مطرح شده در آن منجر شود.

    چه بخشی از فیلم برایتان ترسناک بود؟ به نظرتان برادران یوسف چرا با او همچین رفتاری کردند؟
    فکر می‌کنید همه‌ی اتفاقات بدی که در زندگی یوسف افتاد، چه کمکی به رشد شخصیت او کردند؟ به نظرتان ما برای بزرگ شدن و پخته شدن به این همه رنج نیاز داریم؟
    از بین قصه‌های پیامبران کدام قصه را بیشتر دوست دارید؟ چه چیزی در آن قصه هست که دوستش دارید؟

    مشخصات فیلم و انیمیشن

    تهیه کننده نادر یغمائیان
    مدت زمان ۸۳
    سال انتشار ۱۳۸۱