شاهزادهی مصر انیمیشنی دوبعدی با ترکیبی از تکنیکهای سنتی و کامپیوتری است که بر اساس سفر دوم عهد عتیق با نام شموت (یا خروج) ساخته شده که در آن زندگی حضرت موسی از زمانی که در قصر فرعون زندگی میکرده تا هنگامی که بنیاسرائیل را از مصر خارج میکند، روایت شده است. موسی که در دربار فرعون بزرگ شده، با برادر ناتنیاش اوقات خوشی دارد تا اینکه متوجه میشود پسر واقعی فرعون نیست و برده به دنیا آمده است. روزی طی ماجرایی، با نگهبان قصر درگیر میشود و نگهبان از ارتفاع بلندی به پایین پرت شده و کشته میشود. موسی وحشتزده به صحرا فرار میکند و در میان کولیها زندگی جدیدی را شروع میکند. آنجا پیغامی از طرف خدا دریافت میکند مبنی بر اینکه باید بردههای مصر را آزاد کند. موسی به مصر بازمیگردد و با جسارت و جدیت برای رسیدن به هدفش تلاش میکند. او در این میان باید جنبههایی از زندگیاش مانند عشق عمیق به برادرش یا زندگی آراماش در صحرا را فدا کند. فیلم بر اهمیت تلاش و کوشش برای آزادی و برابری میان انسانها تأکید میکند. توجه کردن به درد و رنج دیگران و تلاش برای رفع آن، حتی اگر منجر به دردسر و رها کردن زندگی آراممان باشد، موضوعی است که مدام در فیلم تکرار میشود. فیلم حاوی برخی صحنههای خشونتآمیز و ترسناک است: بردههایی که شلاق میخورند، کودکانی که به آبهای پر از تمساح انداخته میشوند، تغییر شکل چندشآور پوست مصریان در اثر بیماری، عصایی که مار میشود و مارهای دیگر را میخورد و کودکی که در سبدی بر آب رودخانه رها میشود. جدایی موسی از مادرش نیز میتواند برای کودکان کوچکتر آزاردهنده باشد. در فیلم به موضوعات مختلفی ماننده بردهداری، وحی، معجزه، و نجات مردم و سرزمین بارها اشاره شده و داستان بر محور این موضوعات شکل گرفته است که موضوعات معناداری در جهان کودکان نیستند. تماشای این فیلم برای کودکان زیر 10 سال پیشنهاد نمیشود. برای کودکان 10 تا 12 سال نیز در صورتی پیشنهاد میشود که فیلم را با حضور و همراهی والدین تماشا کنند تا هم احساس امنیت کنند و هم بتوانند دربارهی موضوعات ترسناک و بزرگسالانهی فیلم با هم گفتگو کنند.
موسی که در دربار فرعون بزرگ شده، با برادر ناتنیاش، رامسس، اوقات خوشی دارد تا اینکه متوجه میشود پسر واقعی فرعون نیست و برده به دنیا آمده و مردی که او را به عنوان پدرش دوست دارد، زمانی فرمان قتل تمام نوزادان برده را داده است. موسی روزی نگهبانی را میبیند که بردهای را کتک میزند. او با عصبانیت نگهبان را هل میدهد و نگهبان از بالا به پایین میافتد و کشته میشود. با اینکه رامسس به موسی قول بخشش میدهد اما موسی فرار میکند. موسی زندگی آرام و جدیدی را در میان کولیها شروع میکند و با ظفورا ازدواج میکند؛ تا زمانی که پیغامی از جانب خدا دریافت میکند که به او میگوید باید به مصر بازگردد و بردهها را آزاد کند. رامسس که اکنون فرعون شده، در ابتدا از دیدن موسی بسیار خوشحال میشود اما از قبول درخواست او برای آزادی بردهها خودداری میکند. در نهایت با وقوع بلایا از جمله حملهی ملخها، بیماریهای پوستی، قورباغهها و نهایتاً مرگ فرزندان اول، رامسس با آزادی بردهها موافقت میکند.
چگونه فیلم مسائل مهمی مثل بر عهده گرفتن مسئولیت و آزادی را نشان داد؟ به نظر شما اینها موضوعات مهمیاند؟ چگونه خشونت رایج در زمان بردهداری مصر باستان و حضرت موسی تصویر شده بود؟ به نظر شما این خشونت لازم بود؟ آیا میتوانید فیلم را با دیگر داستانهایی که از تورات و زندگی حضرت موسی شنیدهاید تطبیق دهید؟ دربارهی تفاوتهای داستان حضرت موسی در تورات با داستان او در قرآن چیزی میدانید؟