
سریالی درام دربارهی دوران سلطنتِ شاه قاجار پس از مرگ امیرکبیر، آشنایی شاه با دختری جوان همراه با تجربهی عشق
سنجهها
آنچه والدین باید بدانند
سریال جیران که براساس دوران سلطنت ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است، برشی از زندگی شاه و ماجرای آشنایی و علاقهی او با دختری از طبقهی رعیت است. خدیجه برخلاف خواست خود و به دلیل نجات جان دیگران از خشم شاه به حرمسرای سلطان میرود، اما تصمیم میگیرد در شرایط جدید و با قدرتی که به دست آورده است، برای کمک به طبقهی رعیت هرکاری که میتواند انجام دهد. او بهتدریج با نوع روابط در دربار و شیوههای پیش بردن خواست خود آشنا میشود. او دختری شجاع است و با کمک دانایی که از راه مطالعه به دست آورده است، در مواجهه با موقعیتهای بحرانی برای نجات خود و دیگران تصمیمات درستی میگیرد. خدیجه برخلاف دیگر اعضای دربار در مقابل اشتباهی که صاحبان قدرت مانند مادر ناصرالدین شاه انجام میدهند، سکوت نمیکند و به همین دلیل در موقعیتهای بسیاری از سمت دیگران تهدید میشود. او در مسیر خود و برای تحقق آرزویی که دارد دوستان و همراهانی پیدا میکند. در سریال موضوعاتی مانند شجاعت، آرمانخواهی، مبارزه با ستم برای تحقق عدالت، کمک به دیگری و اهمیت دوستی پررنگ شده است که ممکن است برای نوجوانان معناردار باشد.
در فیلم موقعیتهای بسیاری از ترس و خشونت وجود دارد که ممکن است برای کوچکترها آزاردهنده باشد؛ در موقعیتهای بسیاری شخصیتها با یکدیگر مبارزه میکنند که در آن زد و خورد و استفاده از سلاحهایی مانند نیزه و شمشیر نشان داده میشود. در موقعیتهایی برخی از شخصیتها به قتل میرسند که همراه با نشان دادن خون است. یکی از شحصیتها در زندان اسیر میشود و برای گرفتن اعتراف او را با روشهای مختلفی مانند سوزاندن اعضای بدن، شکنجه میکنند. علاوهبر آن موضوعاتی مانند اجبار به ازدواج، دسیسه کردن برای به دست آوردن قدرت و ثروت، استفاده از دیگران برای رسیدن به خواست خود و سیاست مربوط به دنیای بزرگسالان است و در دنیای کودکان معنادار نیست. تماشای این سریال برای نوجوانان کوچکتر از 15 سال پیشنهاد نمیشود. برای نوجوانان 15 تا 17 سال نیز با همراهی والدین پیشنهاد میشود تا هم احساس امنیت کنند و هم در صورت نیاز امکان گفتوگو داشته باشند.
چکیده داستان
اوضاع دارالخلافه پس از مرگ امیرکبیر، که به دستور شاه قاجار انجام شده، نابسامان است. ناصرالدین شاه دوران سختی را پشت سر میگذارد و تلاش افراد سودجو در نبود امیرکبیر برای به دست آوردن قدرت او را نسبت به اطرافیانش بدبین کرده است. در همین زمان ناصرالدین شاه با پیشنهاد قراول خاصه، برای تمدد اعصاب به شکار میرود. او به قراول دستور میدهد تا در لباس مبدل و بدون همراه به شکار بروند. آنها برای شکار به ده تجریش میروند و آنجا ناصرالدین شاه دختری به نام خدیجه را ملاقات میکند، به او علاقمند میشود و دستور میدهد تا خدیجه را به حرمسرای سلطان ببرند. خدیجه که به پسری به نام سیاوش علاقمند است و قرار است با او ازدواج کند، تلاش میکند تا او را به دربار نفرستند، اما در نهایت و به خاطر نجات جان سیاوش، خانوادهاش و مردم روستا، درخواست شاه را میپذیرد. خدیجه با رفتن به حرمسرا و توسط شاه، جیران نامیده میشود. سیاوش که بعد از رفتن خدیجه به درباره، ماجرای علاقهی شاه را متوجه میشود، به دارالخلافه میرود تا خدیجه را نجات دهد، اما خدیجه که زندگی جدید خود را پذیرفته به سیاوش میگوید که پس از این تنها بهتر شدن زندگی رعیت برایش اهمیت دارد. هر قسمت ماجرای فتنهها و دسیسههای اهالی دربار و حرمسرا و تلاش آنان برای تضعیف جیران و به دست آوردن قدرت و ثروت است و تصمیماتی که جیران برای مقابله با آنان میگیرد.
فرصتهایی برای گفتگو
شما کدام ویژگیهای جیران را بیشتر دوست دارید؟ به نظر شما جیران میتواند در رسیدن به هدفی که دارد موفق باشد؟
فکر میکنید چرا برخی از شخصیتها رسیدن به قدرت را به بهبود وضعیت کشور و مردم ترجیح میدهند؟
آیا تماشای سریال شما را به مطالعه دربارهی تاریخ ایران در زمان قاجار ترغیب کرده است؟