
سریالی انیمیشنی و ماجراجویانه دربارهی قصههای قدیمی ایرانی و روایت آنها توسط یک نویسنده، با ورودش به دنیای هر قصه
سنجهها
آنچه والدین باید بدانند
این سریال انیمیشنی که با تکنیک کامپیوتری سهبعدی و با اقتباس از سری کتابهای قصههای خوب برای بچههای خوب، نوشتهی مهدی آذریزدی ساخته شده، قصهها و حکایتهای پندآموزی را به تصویر میکشد که در گذشته توسط بزرگان ادب فارسی روایت شدهاند؛ قصههایی از کتابهایی چون قابوسنامه، کلیله و دمنه، مرزباننامه، سندبادنامه، قصههای مثنوی، قصههای شیخ عطار و قصههای قرآنی. این سریال از دو فضای متمایز تشکیل شده است؛ در هر قسمت، ابتدا شخصیت آذریزدی به عنوان قصهگو حضور پیدا میکند و راجعبه کتاب یا نویسندهی آن یا در مورد فلسفهی ضربالمثلهای به کار رفته در داستان توضیحاتی میدهد. در ادامه، شروع به تعریف کردن داستان میکند و به این ترتیب وارد فضای دوم هر قسمت میشویم که شخصیتهای کارتونی، بازیگران قصهها هستند. در این بخشها هم همچنان شخصیت آذریزدی حضور دارد. پیامهای اصلی این داستانها پایبندی به اصول اخلاقی، اثرات مخرب دروغ گفتن، اهمیت دستگیری از نیازمندان، زیر بار زور نرفتن و موضوعات اخلاقی و اجتماعی مشابه است.
بنا بر محتوای هر داستان، سریال حاوی صحنههای ترسناک و خشونتآمیز متعددی است. جنگ و دعوا، زدوخورد، تعقیب و گریز، تهدید و تمسخر و ناسزا از موضوعات تکراری در هر قسمتاند که البته همه کارتونی و عموماً خندهدارند. زبان سریال در بخشهای زیادی رسمی و غیرگفتاری و در بخشهایی، همراه با شوخیها و اصطلاحات بزرگسالانه است. شیوهی روایت کردن داستانها و رفت و برگشت شخصیت آذریزدی به درون هر داستان، همراه شدن با خط داستانی را برای کودکان کوچکتر دشوار میکند. تماشای این سریال برای کودکان زیر ۷ سال پیشنهاد نمیشود. برای کودکان ۷ تا ۹ سال هم در صورتی پیشنهاد میشود که آن را با همراهی والدین تماشا کنند تا فرصت داشته باشند دربارهی خط سیر داستان یا کلمات و اصطلاحات مورد استفاده، با هم گفتگو کنند.
چکیده داستان
مهدی آذریزدی، راوی داستانهایی از سری کتابهای «قصههای خوب برای بچههای خوب» است. هر کدام از این داستانها که به گذشتههای دور برمیگردند، حاوی پیامهایی اخلاقی در مورد صداقت، درستکاری، امانتداری، انصاف و عدالتاند که سعی شده با زبانی ساده برای کودکان و نوجوانان روایت شوند.
فرصتهایی برای گفتگو
کدام یک از داستانهای این سریال را بیشتر دوست دارید؟ چه نکتهای در این داستان را میپسندید؟
حضور روای داستان در صحنههای مختلف چقدر سریال را جالبتر کرده؟ چقدر فهم داستان را دشوارتر کرده؟
کتابهای «قصههای خوب برای بچههای خوب» را خواندهاید؟ کتاب را بیشتر دوست دارید یا این سریال را؟